SLOBODAN PRISTUP ZNANJU…

tamoiovde-logoZamislite svet u kome svaka osoba ima slobodan pristup celokupnom ljudskom znanju.
To je ono na čemu mi radimo.Vikipedija

Slika0087viki

Učesnici radionive Vikipedije

U borskom Muzeju rudarstva i metalurgije predstavnice Vikimedije Srbije, Ivana Madžarević i Milica Žarković održale su 4, i 5. februara radionicu, koja je privukla 30 aktivnih učesnika.

Vikimedija Srbije je volonterska nevladina organizacija, ogranak Zadužbine Vikipedija koja se bavi promocijom Vikipedijinih projekata u Srbiji sa ciljevima prikupljanja, promocije i širenja slobodnog znanja.

IMGP0019mala

Ivana Madžarević i Milica Žarković

Mi organizujemo radionicu u borskom muzeju na kojoj će zainteresovani učesnici biti u prilici da nauče kako da uređuju postojeće ili kreiraju nove sadržaje na Vikipediji i Vikimediji, da naprave fotografije i da ih postave u Vikimedijinu ostavu. Imaće priliku da nauče, pravila, šta podrazumevaju slobodne informacije i njihovo korišćenje, rekla je ovim povodom Ivana Madžarević, menadžer projekata i zajednice Vikimedija .

Muzej rudarstva i metalurgije iz Bora se uspostavljanjem saradnje na ovakav način, uvrstio u red značajnih ustanova kulture sa kojima Vikimedija sarađuje, poput Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda i Zavičajnog muzeja iz Knjaževca.

viki.jpg1.jpg2

Suzana Mijić

– Smatram da ćemo ovom saradnjom preneti informacije o našem muzeju širom sveta i omogućiti svim ljudima da zavire u naše zaista bogate zbirke i depoe, da komuniciramo i na taj način a ne samo putem naših izložbi, istraživanja, prezentacija i drugih aktivnosti – kazala je Suzana Mijić, direktor Muzeja rudarstva i metalurgije.

slika0086

„Žrtvenik“

Pored sticanja znanja i veština na postavljanju novih i uređivanju postojećih sadržaja  Vikipedije, učesnici radionice i predstavnice Vikimedije Srbije imali su ekskluzivnu mogućnost da uz stručnu pomoć kustosa, razgledaju i fotografišu arheološki i etnološki depo borskog Muzeja u kojima se nalazi neprocenjivo bogatstvo, koje trenutno nije dostupno na uvid široj  javnosti.

Tekst/foto: Bora*S

________________________________________________________________________________________________


________________________________________________________________________________________________

Postavi komentar