ZNATE LI KO JE…

TAMOiOVDE………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ko je mlada i lepa devojka (levo) na ovoj fotografiji? 

Početkom oktobra 2011. godine, u Brankovini (ovde) je otvorena  (rekao bih- napokon),nova muzejska postavka “O Desanki, perom i slikom”, posvećena Desanki Maksimović,slavnoj srpskoj poetesi.

 Tako je eto, nakon 26 godina, koliko je proteklo od prve  postavke “Zavičaj pesniku”, otvorene još za života Desankinog, spomen-kompleks u Brankovini dobio atraktivnost, koja će privući mnogobrojne posetioce i poštovaoce stvaralaštva, ove po mnogo čemu izuzetne osobe.. 

Sve pohvale za Narodni muzej iz Valjeva, koji je  pripremio  muzejsku postavku, koristeći  inovativne pristupe prezentacije, poput  atraktivnog dizajna i upotrebljene najsavremenije tehnologije, kao što su hologramske projekcije.

Ovakvim pristupom uspeo je da mnogobrojnim posetiocima omogući što kvalitetniji doživljaj. Idejna autorka izložbe je Dragana Lazarević Ilić, dok je autor dizajna Slobodan Sekulić Bogdanović.

Na doduše relativno malom ali ambijentalno rekonstruisanom prostoru u školi u kojoj je devojčica Desanka stanovala i sticala prva znanja, izloženi su komadi nameštaja i  brojni lični predmeti.

Knjige, rukopisi, fotografije iz skoro svih perioda njenog života, omiljeni joj šeširi i odevnii predmeti, ali i krevet, stočić (kupila ga od honorara po izdavanju prve zbirke pesama, 1924.godine), pisaća mašina…

I naravno, ono što je za vreme moje posete izazvalo najveću pažnju prisutne grupe turista-trodimenzionalni hologram.

Uz svo uvažavanje tehnologije, moju pažnju su ipak najduže zadržale, na panoima izložene fotografije i prelepo, rekao bih čak izuzetno emotivno pričana priča o Desanki, njenom stvaralaštvu, životu, ljubavi prema otadžbini, Brankovini, prirodi, ljudima i naravno Sergeju.

A priču zlatoveze godinama sa istim žarom još jedna divna osoba.

Ona, izuzetna, gospođa Cana, profesor književnosti i stručni vodič u spomen- komleksu, ovde u Brankovini.

Bora S. 

FotoPlus tamoiovde-logo


9 thoughts on “ZNATE LI KO JE…

 1. Pa imajući u vidu situaciju u nekoliko prethodnih godina i stava nadležnih prema Desanki, ovo je svakako veliki pomak i svojevrsno „pomilovanje“ velike poetese.
  Narodni muzej u Valjevu je jedan od najboljih u poslednjih nekoliko godina. Koliko mi je poznato 2004.i 2007.godine prpoglašen je najboljim u Srbiji. Ova postavka je šesta stalna postavka realizovana od 2003. godine.
  Radeći na pripremi tih postavki, stručnjaci ovog Muzeja stekli su značajne reference na osnovu kojih su radili više različitih postavki širom Srbije, čime je nezvanično formirana i svojevrsna valjevska muzeografska škola.
  Kamo lepe sreće da su i ostali muzeji u Sbiji poput vallevskog.
  Još nešto bih rekao a odnosi se na ranije podignute spomenike značajnim ličnostima u Srbiji: Dugačka je lista onih koji su prosto,nestali,ukradeni su,uklonjeni,oskrnavljeni…Pre nekoliko meseci sam počeo sa prikupljanjem informacija o tome,ali sam zastao zbog drugih obaveza.
  Evo prilike da svi oni koji imaju pouzdane informacije iste mi dostave,da zajednički napravimo sliku naših naravi.
  Pozrav tebi i hvala što si me baš raspričala.

 2. Добро јутро.
  Кроз своје фотографије, боја твоје лице, тема вашег блога и музику, могу да претпостављам ваше личности.
  Добро вече!
  Pas facile à traduire, j’espère que j’ai réussi ! 😉

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s