PTICE SUROVE, STRASNE, BLAGE…

TAMOiOVDE_____________________________________________________________________________________________

Odnos divljeg i pitomog, odnos nežnog i surovog, osvete i praštanja.

Nešto mi se čini da su Grci o tome imali išta da kažu, i severni narodi; na kraju krajeva, pričinjava mi se da su i Sloveni o tome nešto rekli…

Da li je o tome ovde reč ili o odnosu htonskih boginja i boginja zvaničnog Panteona? Da li su ove ptice to?

Profesor Branko Dinić (za mene će uvek biti profesor,moje najdublje poštovanje) slika kamenje Romulijane, slika vode, slika ptice.

Kroz sve ovo se prolama jedna reč-on slika! U onom najlepšem smislu te reči-ponekad zaboravljenom.

Ptice surove, strasne, blage. Na dodir nežne a nedodirljive. Ne pričamo mi o njima, pričamo o profesoru koji priča sa njima, priča bojom, priča potezom, suptilnim slobodnim, bojažljivim, jer ko zna on se i boji i dolazi do vrha, i do dna, do daljina sa kojih se ponekad ponešto i vidi.

I vidite da to jeste to. Da profesor sebe isključuje iz priče, daje pristanak nemog posmatrača. Kao da kaže “ ja to videh, izvolite gospodo“.

Slikajući kamenje,vodu i ptice (čitaj: Zemlju,Vodu i Nebo) on postavlja pitanje morala. Kroz materiju do duha.

Pomenu li neko Grke?

Mada ni Rimljani mu nisu strani.

Čekamo Vatre.

*** Ovako nam i vam reče Dejan Sotirović u leto 2011. godine o  likovnom izrazu Branka Dinića, čija je izložba  slika PTICE   u četvrtak naveče (26.januara2012.), otvorena u Galeriji  Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru. Kako u svom obraćanju reče Slađana Đurđekanović-Mirić, direkrorka Muzeja, ova izložba ujedno otvara i ovogodišnju izložbenu aktivnost ove značajne  institucije kulture.

Lično sam se radovao  susretu sa slikama, ali i ponovnom susretu sa izuzetnim autorom, pedagogom i čovekom profesorom Brankom. No, sneg je te večeri „zavejao pute“ i sprečio profesora da nam, pored zadovoljstva razgledanja njegovih Ptica, priušti i zadovoljstvo druženja sa njim.

*** Branislav Branko Dinić je rođen 1937. godine u Ljubljani.  Akademiju likovnih umetnosti  završio je 1965. godine u klasi prof. Ljubice Cuce Sokić. Član je ULUS-a od 1966. godine. Jedan je od inicijatora osnivanja „Grupe 72“.

Priredio je 14 samostalnih i učestvovao na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostransrvu. Pored slikanja radni vek je proveo kao vrstan profesor i pedagog u mnogim školama.

Kao penzioner i  neumorni stvaralac, živi u Zaječaru.

Autor: Bora Stanković

2 thoughts on “PTICE SUROVE, STRASNE, BLAGE…

  1. Neobičan pogled na letače :-). Poželela sam da vidim više slika (na žalost nema ih baš nešto na netu) i naišla na ovu izjavu umetnika, koja nam približava njegova dela i njhovo nastajanje: „Ja ove ptice radim igrom i naslućivanjem. Ja pravim nešto slično pticama, ali na potpuno različit način. Ja razmišljam o pticama. To su leteći objekti, oni ispunjavaju široki prostor. Nekad mogu da budu samo nagoveštaji…“ – kaže autor za ova svoja dela.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s