NAJVEĆE ISKUŠENJE…

tamoiovde-logo

Najveće iskušenje u našem životu – nije uspeh, popularnost ili vlast, nego neprihvatanje sebe. Uspeh, popularnost i vlast zaista mogu da budu velika iskušenja, ali njihova sablazan je često samo deo jednog još većeg iskušenja – neprihvatanja sebe.

Kada se saglašavamo i verujemo glasovima, kada nas nazivaju beskorisnim i nedostojnim ljudima, uspeh, popularnost i vlast se lako prihvataju kao uspešni metodi rešenja problema. Ali istinski problem i zamka je ipak u neprihvatanju sebe, onakvim kakav si. Ne mogu prestati da se divim tome, kako brzo ustupam pred tim iskušnjem. Kada me okrivljuju ili kritikuju, odbacuju, izdaju, ja opet govorim sebi: „Eto ti, sada je opet jasno da si niko i ništa“.

Umesto da kritički razmotrim sve okolnosti ili da razmislim o svojim sposobnostima i sposobnostiama drugih, ja sam sklon da okrivljujem sebe ne samo za to što sam uradio, nego i za to što sam takakv kakav sam. Moja tamna strana mi šapće: „Ja sam beskoristan čovek…. Ja zaslužujem samo da me odgurnu od sebe, odbace i zaborave“.

Vama se može činiti da ste skloniji k visokomernosti, aroganciji (oholosti), nego k neprihvatanju sebe. Ali razmislite, zar arogancija nije – suprotna strana neprihvatanja sebe? Zar arogantan čovek ne stavlja sebe na piedestal, samo da ga niko ne bi video onakvim kakav je u svojim sopstvenim očima? Možda je, na kraju krajeva, visokomernost – prosto još jedan način da se izbavite od osećanja sopstvene ništavnosti?

Samoodricanje i visokomernost nas u istom stepenu isključuju iz realnog života i čine veoma komplikovanim, praktično nemogućim, mirno postojanje na zemlji. Meni je sasvim jasno da se pod mojom arogancijom sakriva poprilična sumnja, isto kao što se iza mog otkaza da prihvatim sebe skriva gordost. Nadimam li se ja od gordosti ili sam snužden od niskog osećanja lične vrednosti, ja gubim kontakt sa tim ko sam ja na samom delu i iskrivljujem svoju predstavu o realnosti.

Genri Nuven

Nadam se da ćeš nekako moći da prepoznaš u sebi iskušnjenje neprihvatanja sebe i to, da li se ono izražava u visokomernosti ili u osećaju niže vrednosti. Često se neprihvatanje sebe smatra neurotičkom projavom čoveka nesigurnog u sebe. Ali u neurozi, kroz psihu čoveka, često nam napominje o sebi duboko od svih sakrivena tamna strana naše duše: to bolesno osećanje da tebi nije mesto među drugim ljudima.

Neprihvatanje sebe – je najveći neprijatelj duhovnog života, jer ono protivreči glasu, koji dolazi sviše, koji vas naziva „Vozljubljeni“.

Genri Nuven  „Život vozljubljenog“

https://vk.com/wall33241680_5124

Izvor:poznajsebe

_______________________________________________________________

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s