VANILICE, NAJBOLJI PRAZNIČNI KOLAČ…

tamoiovde-logo

Vanilice proglašene za najbolje praznične kolače na svetu!

Nezaobilazni kolači na prazničnoj trpezi u Srbiji su vanilice. Prave se za Božić, Novu godinu, slavu, kao i u bilo kojoj drugoj prilici. Okrugli slatkiši posuti prah-šećerom su, najverovatnije, rođaci čuvenih Lincer kolačića, navodi portal „Food 52“, gde su vanilice proglašene za najbolje praznične kolače u celom svetu!

3959257_vanilice-f1jpg

Vanilice proglašene za najbolje praznične kolače na svetu!

Recept za vanilice koje je na svom blogu objavila korisnica koja se predstavlja kao Kvin Saši (Queen Sashy) izabran je za najbolji u kategoriji Vaš najbolji praznični kolač.

Pobednicu su zamolili da posetioce portala Food 52 malo bolje upozna sa vanilicama.

Vanilice su tradicionalni srpski kolači, navodi Kvin Saši, nešto poput srpske verzije Lincer kolačića. Neki veruju da su u stvari oni „rođaci“, jer su severni krajevi Srbije nekada bili deo Austrougarske monarhije, što je dosta uticalo na kuhinju čitavog regiona.

Vanilice-f2

Sastojci za vanilice

Srpsko stanovništvo je prilagodilo recept da bi iskoristilo namirnice kojih je bilo u izobilju – sala i oraha.

Na srpskoj prazničnoj trpezi neizbežne su. Pravimo ih za Božić, Novu godinu, slavu, kao i u brojnim drugim situacijama – za rođendane, krštenja, svadbe, čak i sahrane.

Recept koji se koristi u mojoj familiji je zabeleen u vreme moje bake Katarine, tačnije nasledila ga je moja baba-tetka Cica koja je nadgledala svako pravljenje vanilica u familiji.

U prevodu na engleski, vanilice bi bile male vanile, objašnjava Saši dodajući da su kolačići posuti šećerom u prahu u kojem ima dosta vanile.
Ima mnogo verzija recepta, u nekim se koristi puter, u drugim svinjska mast, ali tradicija nalaže da se koristi salo.

Vanilice-f5

Pobednički recept Kvin Saši

Baka Cica pravila je poseban džem od šipurka za vanilice. Posle njega, najpopularniji džem koji se koristi za spajanje dva dela kolača je od kajsije, a u stopu ga prati džem od maline.

Vanilice je jednostavno napraviti. Ključni sastojak je salo, kao i limun – u kolaču ne bi trebalo da se oseti limun, ali je neophodan da bi dao poseban pečat.

Na kraju najvažnije – vanilice se nikada ne jedu odmah! Najbolje su kada odstoje u kutiji dan ili dva. Tada su idealne mekoće i tope se u ustima.

Saši otkriva da je prve vanilice napravila kada je imala četiri godine i da ih od tada pravi često.

Izvor: RTS, Food 52/nedelja, 20. dec 2015/

_____________________________________________________________________________________

Evo recepta koji je ovim divnim kolačićima doneo titulu:
(za 60 vanilica)

• 200 grama šećera u prahu
• 1 mahuna vanile isečena na komadiće
• 300 grama masti
• 250 grama grama kristal šećera
• 1 jaje
• 2 žumanca
• Sok jednog limuna
• 1 kašičica fino rendane limunove korice
• 250 grama mlevenih oraha
• 600 grama brašna
• Džem od šipaka ili kajsija

Nekoliko dana pre pravljenja kolačića, pomešajte šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile i zatvorite u kutiju sa poklopcem. Tako ćete dobiti vanilin šećer.

U činiji izmiksajte mast sa kristal šećerom dok ne dobijete krem. Umutite jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu. Dodajte orahe i bračno i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Pokrijte ga i hladite u frižideru barem tri sata ili tokom noći.

Ugrejte rernu na 160 stepeni Celzijusa, ukoliko ima ventilator, ili 180 ako je reč o običnoj rerni.

Stavite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra.
Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i redati ih razmaknute u plehove.

Peći oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Zatim prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.

Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem.
Svaki tako dobijen “sendvič” dobro uvaljati u vanilin šećer. Staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.

Izvor:balkanspress.com

_____________________________________________________________________________________

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s