Bakin recept
Ovaj starinski recept za slatko od lubenica, kao iz bakinog špajiza je jednostavan, ako već do sada niste probali, svakako vam preporučujemo da napravite jer je po mišljenju mnogih, jedno od najlepših.
– 1 kg očišćene i u kockice isečene kore lubenice
– 1,5 kg šećera
– 2 limuna
– štapić vanile
Odstranite crveni deo lubenice i samu zelenu koru. Od preostalog žuto-belog dela formirajte kockice dok ne dobijete 1kg.
Stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom (samo da pokrije kockice), dodajte i pola kašike sirćeta, pa stavite na šporet da prokuva.
Čim prokuva procedite, pa uspite novu vodu i stavite da ponovo prokuva. Postupak ponavljajte 6-7 puta dok kockice lubenice ne postanu staklaste.
Od šećera sa malo vode skuvati gust sirup, pa mu dodati oceđene kockice lubenice, vanilu i limun isečen na kolutiće. Sve kuvate na nižoj temperaturi dok slatko ne bude gustine retkog meda.
Dobijenu smesu skinite sa šporeta, odstranite penu, ako se pojavila, pa pokrijte šerpu vlažnom krpom. Ostaviti preko noći, pa sledeći dan slatko uspite u čiste tegle i dobro zatvorite.
(Pored štapića vanile, možete uključiti i 3 štapića cimeta, 50 gr svežeg đumbira, u kockicama, nekoliko klinčića ili koristiti limetu umesto limuna).
Izvor: srbijuvolimo.rs
______________________________________________________________________________________
Eto….poslaćemo ga kada se „skuva“….i malkice prohladi….kako i dolikuje.
Pa ćemo videti da li će biti gotivan…kako bude.
Sjajan primer kako jedan Post Scriptum bude suštinskiji od svega prethodnog.
A tek esej u najavi.
Hvala, krasna nova dimenzija slatkog.
Molim, i drugi put!
P.S. Naravno, tajna je i u „kusanju“ (kada, koliko, gde, s kim, kao i koliko je ženstvena domaćica koja ga je skuvala…ali to je priča za jedan esejčić)
Drago mi je da ste svratili Ovde i doprineli da slatko bude još bolje i ukusnije.
Sećam se ovog iz detinjstva….malkice samo drugačije: pravilo je bilo 9 voda, i obavezan list od „rezetle“…Ali svakako ovaj blog je prijatno iznenadjenje za moju malenkost.
Eto, tako to rade ranoranioci i oni vredni…
Dakle, degustacija u najavi.
Želim da ti baš slatko uspe!
Hvalaa..baš ću probati da napravim ❤