ŠTA NAM CRTEŽIMA GOVORE DECA…

TAMOiOVDE_______________________________________________________

Kako da tumačite dečji crtež
Poznato je da deca nemaju fond reči kojim bi izrazila neko osećanje. Zato se mnogo toga o duševnom životu i emocijama deteta, kao i načinu na koje ono vidi ljude i svet oko sebe, može saznati na osnovu dečijeg stvaralaštva, posebno crteža.

Girl coloring at tableČesto se navodi da „dete ne crta ono što vidi, već ono što zna ili oseća“. Spontani crtež deteta ili crtež na zadatu temu, predstavljaju jednu od osnovnih metoda proučavanja ličnosti i duševnog života deteta.

Detetove slike i crteži prikazuju i njegove najskrivenije strahove koje teško može izraziti rečima.

„Postoje dva načina na koji se crtež posmatra – kako dete upotrebljava linije (da li zadebljava neke površine i da li naglašava pojedine delove) i kako raspoređuje stvari u prostoru. Ako dete crta više figura, a nekoj posveti mnogo više pažnje i truda, to odaje utisak da mu je ta osoba i veoma bitna.

Kada dete mnogo senči crtež, to često ukazuje na anksioznost, a ukoliko podebljava neke delove tela – recimo, nacrtalo je celu ljudsku figuru, ali je šake zatamnilo ili je podebljao linije šake ili ih nije ni nacrtalo, to ukazuje da dete sa tom osobom ne može da ostvari kontakt. Ukoliko sebe nacrta bez očiju ili ušiju, to ukazuje da ima potrebu da se od nekih stvari skloni ili želi da se zaštiti. Ponekad na crtežima nedostaju stopala, što govori o tome da dete ima doživljaj da nigde ne pripada.

Ako prednost daje bojama kao što su crna i žuta, to može značiti ljubomoru (odnosno strah da ne izgubi nečiju ljubav). Boju treba gledati u vezi s prikazanim predmetom: na primer, crvena lica ljudskih likova mogu biti odraz potisnute agresivnosti i potrebe deteta da je izbaci iz sebe. Sunce u dečjoj podsvesti predstavlja oca.

Ako je zamračeno ili previše udaljeno od ostatka crteža, može označavati potrebu za većom komunikacijom s ocem.

Kuća je simbol majke. Krov plameno crvene boje može se povezati s agresivnošću usmerenom prema liku majke“ – objašnjava docent dr Fadilj Eminović, profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, koji se bavi art terapijom i svrstava je u važne metode lečenja.

Jelena Nedeljković
Izvor: riznicazlatnihideja.wordpress.com2 thoughts on “ŠTA NAM CRTEŽIMA GOVORE DECA…

 1. Crtanje i „rukopisanje“ su pravi majdan informacija o nama, našim ličnostima, karakterima, emocijama, stanjima duše…
  Onomad, kada sam bio u poziciji da donosim odluke o upošljavanju novih osoba, odmah po dolasku na „razgovor“ kandidatima sam davao papir i nekoliko različitih pisaljki. Prva dva, od pet zadataka su bili da nešto nacrta i napiše, bilo šta.
  Hvala i pozdrav tebi !

 2. Imao sam priliku da vodim klinca ženine sestre kod psihologa…
  Bio sam vrlo iznenađen kad mi je protumačila njegov crtež.
  Samo mu je dala papir i olovku, i rekla da crta šta poželi…
  Naravno, to je trajalo nekoliko seansi.
  Njegovi roditelji nisu bili u mogućnosti da budu prisutni, (iz drugog su mesta), pa je taj „zadatak“ pripao meni…
  Znaš, (rekla mi je), to što je njegov brat na crtežu najveći – on je za njega najveći autoritet… I puno zanimljivih detalja.
  Plakao sam kad sam stigo kući.
  Stvarno je neverovatno šta se sve mota u tim glavicama, i šta sve može iz dečijeg crteža da se zaključi…
  Svaka čast za tekst!
  Pozdrav! 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s