PLAČU LI i ŽIVOTINJE…

TAMOiOVDE___________________________________________________________________________________

Uplakano slonče rastužilo svet, ali ne i majku

Džuangdžuang je slonče jednog zoo vrta u Kini koje je majka grubo odbacila, povredivši ga samo pet dana po rođenju

TamoiOvde-Austria Zoo


Beta/AP Photo/Hans Punz

 Mladunče je uspelo da preživi fizički napad majke, ali je posle toga plakalo čitavih pet sati.

Fotografija slončeta u suzama, što je izuzetno redak događaj, postavljena je na Internet gde je ražalostila sve one koje su je videli.

Misleći da je posredi bio nesrećan slučaj, veterinari su ponovo spojili životinje kada se slonče oporavilo. Vrlo brzo, međutim, majka je opet napala svoju bebu.

Tužno i uplakano slonče na kraju je odvojeno od majke, a brigu o njemu preuzeo je jedan od čuvara vrta.

______________________________________________________________________

______________________________________________________________________

Da li životinje plaču kada su tužne?

 To se pitanje ponovo postavilo nakon prošlonedeljne vesti o novorođenom slončiću koji je neutešno plakao pet sati nakon što ga je majka nagazila i napustila.

TamoiOvde-2544177445239873d8d6ed833515313_orig

Jams_123/Flickr.com

Slončića nazvanog Zuang-zuang ubrzo je udomio čuvar u Prirodnom rezervatu divljih životinja i mališan dobro napreduje.


„Neki sisari mogu da plaču ako se osećaju napušteno“, objasnio je stručnjak za ponašanje životinja Mark Bekof za Diskaveri njuz.

Ljudska, ali i slonovska novorođenčad, verovatno plaču kada su pod stresom, a ne zbog tuge. „Ali i stres je emocija“, istakao je Bekof.

Rekao je kako su ranije studije pokazale da kokoške, miševi i pacovi pokazuju empatiju, tj. saosećaju sa tuđim bolom, što je još kompleksnija emocija.

Kako bi plakale, životinje moraju da budu društvene prirode, da imaju anatomiju oka sličnu našoj i strukturu mozga koja može da procesuira emocije.

TamoiOvde-4463955965239873f21800212024099_w640

jhoc/Flickr.com

 Pas je jedna od društvenijih životinja, ali naučnici i vlasnici do sada nisu zabežili nijedan slučaj depresivnog, uplakanog psa.

„Međutim, psi i neke druge životinje sigurno pate i prepoznaju patnju drugih“, rekao je profesor evolucionarne antropologije na Univerzitetu Djuk, Brajan Her.

U anketi na stranici „Dognition“, 72 posto ispitanika odgovorilo je da njihovi psi malo do ekstremno pate zbog odvajanja, što uglavnom pokazuju tako što cvile i zavijaju.

„Psi možda ne plaču suzama, ali plaču vokalno kada su uplašeni, pod pritiskom ili usamljeni“, rekao je Her.

Preko polovine ispitanika reklo je da su ih njihovi psi tešili kada su bili tužni i uplakani.

Izvor: b92.net


Priredio: Bora*S

2 thoughts on “PLAČU LI i ŽIVOTINJE…

  1. Kembridzku deklaraciju o svesti životinja napisao je Filip Lo. Izdai su Jak Panksep, Dajana Rajs, David Edelman, Bruno Van Svindern, Filip Lou I Kristof Koh. Deklaracija je javno promovisana u Kembridzu, UK, 7. Jula 2012. na Frensis Krik Memorijalnoj knferenciji o svesti kod ljudskih I ne-ljudskih zivotinja, na Cercil koledzu, Univerziteta Kembeidz, od strane Loa, Edelmana I Koha. Deklarajicuju su potpisali ucesnici konferencije te iste veceri u prisustvu Stivena Hokinga u Balfor dorani u Hotelu di Vin u Kembridzu, UK. Ceremoniju potpisivanja je zabelezila CBS 60 minuta.

    Zvanično su izjavili sldeće:
    “Odsustvo neokorteksa ne znaci da sprecava neki organizam od iskustava emocionalnog stanja. Sazeti dokaz ukazuje da ne-ljudske zivotinje imaju neuroanatomske, neurohemijske I neurofizioloske supstrate svesnih stanja zajedno sa sposobnoscu da pokazu ponasanje s namerom. Shodno tome, tezina dokaza ukazuje da ljudi nisu izuzetak u posedovanju neuroloskih supstrata koji izazivaju svest. Ne-ljudske zivotinje , ukljucujuci sisare I ptice, kao I mnoga drug stvorenja, ukljucujuci oktopode, takodje poseduju ove neuroloske spstrate. “

    Click to access CambridgeDeclarationOnConsciousness.pdf

  2. Povratni ping: Сузе слоновске | Био-блог

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s