ZABRANA PRODAJE LEKOVITOG BILJA, PRIRODNIH LEKOVA I MEDA…

TAMOiOVDE_______________________________________________

EU zabranjuje i Srbiji prodaju lekovitog bilja, prirodnih lekova i meda!!!

Lekovito bilje, vitamini, minerali, dodaci prehrani, tradicionalni prirodni lekovi i čajevi od kraja aprila ne mogu se više koristiti u EU ukoliko nemaju sertifikat koji košta oko 100.000 evra! I Srbija je potpisnica kodeksa koji sve ovo zabranjuje!!!

Untitled-1Početkom aprila, u zemljama članicama Evropske unije ne smeju se prodavati lekovito bilje i prirodni lekovi na bazi trava, što uključuje i čajeve. Naime, na snagu je stupio novi zakon koji propisuje da se prirodni lekovi od bilja pre prodaje moraju istraživati nekoliko godina, a sertifikat bez koga se ne može ući na tržište Europske unije košta 100.000 eura! Sve ovo veoma brzo pogodiće i Srbiju!!!

Ono što je posebno važno jeste da će se ove zabrane morati držati i mnoge zemlje koje nisu članice Evropske unije, a odnosi se na države potpisnice Kodeksa alimentarijusa. To znači da će te države na svojoj teritoriji zabraniti rad travarima i prodaju njihovih preparata uključujući i čajeve!

Iz mnogih država već su se pobunili, a iz Hrvatske i Srbije stižu najave da će organizovati i proteste, piše “San”.

“Nova direktiva Evropske unije praktično oduzima pravo na alternativno lečenje. Ona bukvalno predstavlja propast za proizvođače meda, travare i sve ostale koji neće moći da plate 100.000 evra za istraživanja da bi dobili sertifikat”, poručili su travari.

Naime, da bi se došlo do ovog sertifikata, Zakonom o hrani, odnosno Direktivom 2004/24/EC propisano je da se bilje mora ispitivati nekoliko godina, a istraživanje za svaki proizvod iznosi oko 100.000 evra.

S obzirom na to da je Srbija potpisnica Kodeksa alimentarijusa, koji se zalagao za donošenje ove direktive, Ekološki savez Srbije pribojava se da će se i u našoj zemlji odluka o zabrani doneti po hitnom postupku.

– Ova direktiva oduzima pravo na alternativno lečenje! Bukvalno predstavlja propast za medare, travare i sve ostale male proizvođače koji neće moći da plate istraživanja kako bi dobili sertifikat. Siguran sam da je ovo ideja farmaceutskih kartela, koji će na ovaj način uništiti konkurenciju – kaže Nikola Aleksić, predsednik skupštine Ekološkog pokreta Srbije. On je za peti jun, Dan zaštite životne sredine, najavio masovni protest u minut do 12 ispred Narodne skupštine, a tada će od Vlade zatražiti da povuče svoj potpis sa Kodeksa alimentarijusa.

Izvor: pressonline.rs14 thoughts on “ZABRANA PRODAJE LEKOVITOG BILJA, PRIRODNIH LEKOVA I MEDA…

 1. Povratni ping: ZABRANA PRODAJE LEKOVITOG BILJA, PRIRODNIH LEKOVA I MEDA… – milanioliva/ olivera kovacevic jankovic

 2. Zahvaljujem svima koji su ovim povodom izrekli svoje stavove.
  Posebno onima, koji mi, zbog prenošenja ovog teksta, ukazaše na štetočinski postupak moj.
  A još posebnije onima, koji uspaničeni i uznemireni, nakon Ovde, uspeše da se dovedu u normalno stanje i red, nakon Tamo.
  (Ko hoće da uvek bude u pravu, mora često da menja mišljenje-D.Radović)
  Saznanje, da su ipak svi, U rEdu, olakšava.

 3. Povratni ping: Kreiranje laži i manipulacija ljudima « NeZnamŠtaMiBi

 4. Povratni ping: ZABRANA PRODAJE LEKOVITOG BILJA, PRIRODNIH LEKOVA I MEDA… | agroekonomija

 5. Povratni ping: Популаризација науке и исхране | Био-блог

 6. PS: Sad sam malo proguglala i, na žalost, ni na našem ni na hrvatskom govornom području nisam našla ni jedan članak koji smernicu pravilno objašnjava. Dakle, eventualno, ako bude zainteresovanih, mogu da prevedem obrazloženje i objašnjenje primene sa češkog. I zaista je reč, pre svega, o zaštiti potrošača, ali i onih proizvodjača koji su nekoj od država EU prošli proces registracije leka i dobili sertifikat – smernica im garantuje priznavanje i u ostalim državama potpisnicama. Ponavljam: NIKAKVO OGRANIČENJE MEDA, PRIRODNIH ČAJEVA isl NIJE U PITANJU.

 7. Povratni ping: ZABRANA PRODAJE LEKOVITOG BILJA, PRIRODNIH LEKOVA I MEDA… | www.blogovnik.com

 8. Ovo je tačno onaj tip novinarskog senzacionalizma koji unosi bezrazložnu paniku u redove gradjana i raspiruji antievropsko raspoloženje 😦 . Pomenuta smernica datira od 31/03/2004. Ovde je u primeni od 01/04/2011 i ne primećujem nedostatak domaćeg meda, ni čajeva, ni drugih preparata. Nikakvo pravo na alternativno elčenje nije oduzeto. Reč je o tome kako će se preparati deklarisati. Ako pretenduju na naziv „lek“ ond atreba da prodju i proceduru koju lek mora da prodje. Inače se i potrošači dovode u zabunu. Dakle, da navedem primer. Ako želite da na čaju piše „lek za …bla…bla…bla“ – izvolte prodjite proceduru. Ako na čaju napišete „dopuna ishrane“ (nisam sigurna da sam ispravno prevela) nemate nikakav problem.

  Smernica se, pre svega, ticala preparata koje primenjuje kineska i ajuverdska medicina i koji su nosili naziv „lek“ . Nazovimo stvari njihovim pravim imenima i – problem ne postoji.

  Ovih dana je ovde u centru pažnje tužna priča petogodišnjeg deteta koje je umrlo zato što je šećeraš a roditelji su prestali da mu daju insulin, na osnovu sugestije nekog alternativca, koji je rekao da će njegov preparat dete IZLEČITI. Dakle, šamani i vračevi su bili i ostaće medju nama, i na to smernice EU zaista nemaju uticaja. A med, polen, propolis, nana, kantarion i sve na šta smo navikli i što generacijama pomaže i dalje će se prodavati kao i do sad, samo možda pod PRECIZNIJIM nazivima, koji isključuju odredjena pogrešna tumačenja. Domaći med, lepo upakovan vrlo je dragocen i poželjan produkt koji se visoko kotira na evropskom tržištu, uključujući recimo Francusku itd.

 9. I opet ćemo imati vračeve i šamane kod kojih emo ići tajno, pod okriljem mraka, a da ne spominjem veštice…..brrr
  Stvarno smo ludi ako ovo dozvolimo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s