MISTERIJA ZVANA LJUBAV…

TAMOiOVDE___________________________________________________________

Zaljubljenost isključuje neke funkcije mozga

Delovi mozga odgovorni za rasuđivanje, strah i negativne emocije prestaju da rade u blizini osobe u koju smo zaljubljeni, zbog čega se često upuštamo u romanse sa osobama koje nisu baš idealne. Do ovog privremenog ludila dolazi zbog iskonske želje za reprodukcijom, smatraju stručnjaci.

ljubav 2Naučnici su počeli da otkrivaju misteriju koju niko do sada nije uspeo potpuno da definiše – ljubav!

Nove tehnologije omogućile su im da proniknu u suštinu procesa koji se dešavaju u mozgu kada se zaljubimo.

Skeniranjem je utvrđeno koje se regije mozga aktiviraju i, još važnije, koje se gase tokom udvaranja.

Frontalni korteks, veoma važan za rasuđivanje, potpuno se isključuje kada se nalazimo u blizini osobe koja nam se dopada zbog čega prestajemo da sumnjamo i kritički razmišljamo, pokazalo je snimanje magnetnom rezonancom.

mapa mozga2Delovi mozga koje ljubav „gasi“

Semir Zeki, profesor na Londonskom univerzitetskom koledžu, smatra da se mozak ovako ponaša zbog više biološke svrhe – mogućnosti reprodukcije.

Pored odlučivanja, primećeno je da su oslabljeni i delovi mozga kojima se kontrolišu strah i negativne emocije. Zbog toga lakše dolazi do fizičkog kontakta dve osobe, ali i zanemarivanja svih saveta prijatelja da „nije on(a) za tebe“.

Uprkos tome, u poslovnom okruženju zaljubljene osobe mogu sasvim normalno da rasuđuju i donose odluke. Stanje se menja jedino kada se u blizini pojavi predmet požude.

ljubav3Rezultati istraživanja su, takođe, pokazali da se nivo dopamina, hemijske supstance koja se nalazi u mozgu, povećava kada smo zaljubljeni. Ta supstanca ima presudan uticaj na osećanja zadovoljstva i bola, a povezana je sa željom, privlačnošću i euforijom.

Sličan efekat kao ljubav na nivo dopamina ima i uzimanje određenih narkotika poput kokaina.

Izvor: rts.rs


11 thoughts on “MISTERIJA ZVANA LJUBAV…

  1. Moja logika a i intuicija mi kažu da sasvim sigurno može, što ni u kom slučaju ne isključuje ljubav. U stvari, rekla bih da je poželjno zaljubljenost koristiti kao začin ljubavi, dozu pojačavati u slučaju da počne da bledi ukus. Šta je, u stvari ljubav? Ja bih je shvatila kao zaljubljenost bez iluzija, širom otvorenih očiju, kad vidimo i vrline i mane, kad nas vrline raduju a mane volimo kao njihov sastavni deo. Tako nekako ….

  2. Ako je pitanje upućeno meni, moguće nelogićno, ali imam nekoliko primedbi na napisano u tekstu.Najpre ne bih zaljubljenost nazvao privremenim ludilom, već privremenom smanjenom uračunljivošću.
    Potom, iako na prvi mah slične zaljubljenost i ljubav (kako ja to doživljavam) su i po dužini,intenzitetu,trajanju, spektru boja i talasa …prilično različite i neuporedive emocije.
    No, s obzirom da ne priznajem te egzaktne tvrdnje naučnika za ljubav, oslanjam se i verujem sopstvenim meračima.
    Da, ako su gradivni elementi zaljubljenosti dovoljno kvalitetni i izdržljivi.
    Nego se sad pitam: može li se odmah u ljubav, ma šta to značilo.

  3. „Frontalni korteks, veoma važan za rasuđivanje, potpuno se isključuje kada se nalazimo u blizini osobe koja nam se dopada zbog čega prestajemo da sumnjamo i kritički razmišljamo, pokazalo je snimanje magnetnom rezonancom.“ – ovo smo svi osetili do sad, ovde je samo naučnim putem potvrđeno 🙂

  4. „Zaljubljenost isključuje neke funkcije mozga’, a ja se čudim što mi mozak ne radi dobro!

Postavi komentar