NAPOKON ŽENE U PARIZU MOGU LEGALNO DA NOSE PANTALONE

TAMOiOVDE____________________________________________________________________

Ministarka za prava žena u vladi Francuske, Najat Vallaud-Belkacem, je 31. januara 2013. godine  i službeno ukinula jedan stari francuski zakon, odnosno učinila van snage zakon po kojem se može uhapsiti žena koja nosi pantalone u glavnom gradu Francuske, Parizu.

fotoPo ovom starom francuskom zakonu, koji je star bio više od 200 godina, sve dame u Parizu su morale tražiti dozvolu od policije ukoliko su želele da se oblače kao muškarci.

Ovaj neobični zakon je izmenjen davne 1892. i opet ponovo, 1909. godine, kada su žene u Francuskoj dobile pravo da nose pantalone i da se oblače kao muškarci bez dozvole policije, ali samo pod jednim (pomalo čudnim ali i  zanimljivim ) uslovom, a taj uslov je bio da se bar jednom rukom drže za bicikl ili uzde konja?!

Ovaj stari 200 -godišnji zakon policija nije naravno sprovodila, ali je ostao do dan danas u zakonima države Francuske iako je do sada bilo razno raznih poziva  da se ovaj čudni zakon prema ženama ukine, jer mnogi su govorili da je ovaj deo zakona bio samo jedan deo istorijskog starog dokumenta i ništa drugo.

 U julu 2013. godine  Alain Houpert, senator i član konzervativne partije UMP iz Francuske je medijima izjavio da simbolička važnost zakona šteti modernim vrednostima i zatražio je od Vallaud-Belkacem da ga ukine.

 „Ovaj zakon se ne slaže sa principima jednakosti između žena i muškaraca, koji su navedeni u konstituciji države„, izjavila je za javnost ministarka  za prava žena u vladi Francuske, Vallaud-Belkacem.

Izvor>zanimljivostidana.com


 

7 thoughts on “NAPOKON ŽENE U PARIZU MOGU LEGALNO DA NOSE PANTALONE

  1. Pravo na jednakost ako se traži nošenjem pantalona, teško da će do toga doći 🙂 Svaka iole pametena žena će više postići suknjom nego pantalonama, a o tom „jednakost“ vidim koliko je jednakost na snazi samo su natovarile breme sebi na vrat! „Sukanja brkova“ brkove baš ne volem 🙂 Tako da ne znam, ja ne volim da me bocka, i iskreno kada vidim brkove, odmah vidim sline ili ostatke jela na njima, i bljak 🙂

  2. Lajkujem za tekst, ali mislim da je zakon trebao da ostane na snazi i da se i kod nas uvede, jer žena je žena i njena ženstvenost treba da dođe do izražaja 🙂 Znam i komentare da žena može da izgleda ženstveno i u pantalonama,i ako i ja volim da ih nosim, ali ženstvenost je u suknji, maksi, midi ,do kolena, već kraće nije ženstveno nego seksi 🙂 To je moje mišljenje 🙂

  3. Povratni ping: NAPOKON ŽENE U PARIZU MOGU LEGALNO DA NOSE PANTALONE | www.blogovnik.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s