JOŠ DA IMA CURA POMELJARA…

TAMOiOVDE……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

KUMOVA VODENICA

Na reci Toplici, u Markovoj Crkvi, kumovi od starina, Slavko Jovanović i Milan Pavlović, zasukali su rukave i obnovili više od tri veka staru, nekadašnju „Jeremića“ vodenicu.

Na tri kamena, odskora složno melju brašno, a zvuk vodeničkog čeketala, više nikada neće prestati. – B.Puzović

Kumova vodenica je najveća vodenica, brvnara na reci Toplici, koja  po stilu gradnje datira iz vremena početka 18. veka.

Zvaničnih podataka nema, ali po upamćenoj priči, čuveni trgovac iz vremena Obrenovića, Stevan Jeremić iz obližnjeg sela Ratkovac, otkupljuje vodenicu od Turaka oko 1800. godine.

Vredna trgovčeva imovina, od koje i deo valjevskog „Grand“ hotela, 1/3 tamnavskog sela Sovljak, kasnije biva prodata, ali amanet (zakletva) da se „Jeremića vodenica“ ne prodaje, ostaje sve do 70-tih godina prošlog veka.

 Kumova vodenica pre obnove

Dugogodišnji vodeničar Radovan Milutinović, zvani „Šonđa“, iz sela Markova Crkva, vremenom postaje vlasnik većeg dela vodenice. Nemarom i neslogom vodenica 90-tih godina 20. veka biva zatvorena, zapuštena i dovedena do propadanja.

Sadašnji autentični izgled dobija zahvaljujući novim vlasnicima, kumovima Slavku i Milanu, koji su je otkupili i potpuno renovirali 2009. godine, a 2010. godine je pustili u rad i sa pravom i ponosom je nazvali „Kumova Vodenica“.

Poslednja na rečnom toku Toplice, ili prva od njenog ušća u Kolubaru, po prilivu i količini vode, logično i jeste najveća tj. jedina sa tri vitla (kola), ili tri kamena. Izgled i način rada potpuno odgovara provobitnom stanju, a kukuruz i pšenica prolaze od koševa, čekatala, između trsteničkog kamenja, pored drvenih okoliša, u hrastove mučnjake, baš na način koji su zamislili stari majstori.

 Kumova vodenica ponovo radi

Ambijent upotpunjuju priručni alati, drvena sita, stara vaga, originalno ognjište sa kubetom za dim i sušenje mesa.

Dokaz o originalnosti „Kumove Vodenice“ se može naći i u prvih par epizoda čuvene serije „Vuk Karadžić“, kao i u epizodi kultne serije za decu „Priče iz Nepričave“, sa Milenom Dravić i Zoranom Radmilovićem (u ulozi vodeničara).

 Dodjite i uverite se !!!

Upoznaj Srbiju

fotogalerija Kumove vodenice.7 thoughts on “JOŠ DA IMA CURA POMELJARA…

 1. Povratni ping: O nama pričaju drugi – Kumova Vodenica

 2. E, da! Sve se nipodastava i unistava. Ali se divimo svemu sto drugi imaju! Preko plota je, uvek, zanimljivije!

 3. Dragana, Jasmina, Teodore i Tanja- hvala vam što ste pročitali i reagovali na ovakvo dobro učinjeno nešto.
  Ne bih ja ništa naročito da kazujem, osim da me raduje, što je ne samo sprečeno propadanje i nestanak jednog ovakvog objekta,nego je još i stavljen u funciju. Primarnu ali i onu za koju se interesujemo na primer Tanja ili ja.
  Uostalom,da nam je pameti, ovaj i slične objekte neophodno je staviti pod zaštitu, kao svojevrsna kulturna dobra (spomenici kulture).
  Ali ne.
  Koga još to zanima.

 4. Da li to znaci da je ova vodenica ukljucena u tzv. seoski turizam pa se moze najaviti, dogovoriti, doci ? Izgleda toliko dobro da bih u slike uskocila, da mogu :D.

 5. Браво кумови, ово заслужује запис, треба подстрекивати људе да се окрећу ка оном нашем, природном, изворном које је толико лијепо, толико насушно и неопходно данас, а биће још драгоцјеније како све више тонемо у опште загађење и у деструкцију природе…

 6. Divan post, lično meni, možda se nađe i cura pomeeljara, nikad se ne zna….

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s