ŠTA GOD DA ZNAČI, DANAS JE DAN ŽENA…

TAMOiOVDE________________________________________________________________________________________

Najbolje je biti žena na Islandu

 Međunarodni dan žena proslavlja se u atmosferi globalnog jaza između polova. U proteklih šest godina, u 85 odsto zemalja poboljšan status žena a put do pune političke i ekonomske jednakosti i dalje je dug.

Britanski list Independent napravio je izbor nekoliko mesta u kojima je iz nekog razloga dobro biti žena danas.

 Najbolje mesto na svetu da se bude žena je Island koji ima najveću jednakost između muškaraca i žena, uzimajući u obzir politiku, obrazovanje, zapošljavanje.

 Najgora država za život žena je Jemen, a najopasniji je Avganistan.

 Najbolje mesto da se žena bavi politikom – Ruanda
Ruanda je jedina zemlja u kojoj žene čine većinu poslanika u parlamentu čak 45 od ukupno 80.  U zemljama poput Saudijske Arabije, Jemena, Katara, Omana i Belize, apsolutno nema žena u parlamentu.

 Najbolje mesto da žena vodi državu- Šri Lanka

Žene vode Šri Lanku već 23 godina. Više desetina zemalja, uključujući Španiju i Švedsku, nikada nisu imale ženu predsednika vlade.

Najbolje mesto po pismenosti žena- Lesoto

Stopa pismenosti (95 odsto) kod žena u Lesotu značajno je veća nego kod muškaraca u toj zemlji –  83 odsto. Najgora situacija je u Etiopiji, gde samo 18 odsto žena zna da čita i piše, u poređenju sa 42 odsto muškaraca. 

Najbolje mesto za žene na visokim funkcijama- Jamajka

Jamajka ima najveći procenat žena na visoko-kvalifikovanim radnim mestima. Na skoro 60 odsto rukovodećih i menadžerskih pozicija su žene. Na poslednjem mestu je Jemen gde žene zauzimaju samo dva odsto na ovim visokim pozicijama.

 Najbolje mesto da se bude žena u umetnosti- Švedska

Švedski umetnički savet pokrenuo je inicijativu za unapređenje rodne ravnopravnosti u umetnosti. Filmski institut u ovoj zemlji propisao je da se novčana sredstava za film ravnomerno raspoređuju između muškaraca i žena a takođe postoje i određene kvote za žene u filmskoj produkciji.
Najbolje mesto da žene idu na univerzitet- Katar
Na jednog čoveka koji se upiše na fakultet u ovoj zemlji, dođe šest žena. Ostaje otvoreno pitanje da li je njihova investicija u obrazovanje dovela do integracije žena u privredu. Najgora zemlja je Čad, gde se tri puta više muškaraca upiše na fakultet.

 Najbolje mesto za podizanje dece- Grčka

Grčka je najsigurnije mesto na svetu da se žena porodi, sa jednom u 31.800 rizik od umiranja u porođaju. Najgore mesto za rađanje bebe je najmlađa država na svetu  – Južni Sudan jer u celoj zemlji ima samo 20 babica.

 Najbolje mesto za žene novinarke – Karibi

Karibi su region sa najvećim udelom žena u TV, štampanom i radio novinarstvu  – 45 odsto. Najgori region je Afrika, sa 30 odsto prijavljenih žena novinara. Prosek za evropske zemlje je oko 35 odsto.

 Najbolje mesto za radnom snagom učešća- Burundi

Burundi u sub-saharskoj Africi zauzima prvo mesto u ovoj kategoriji jer je učešće žena u procentu radne snage visokih 92 odsto. Najgora zemlja je Pakistan, gde je radna snaga sastavljena od četiri puta više muškaraca nego žena.

Najbolje mesto za zaradu novca- Luksemburg
Luksemburg deli prvo mesto sa Norveškom  po visini prihoda i jednakosti koju u oblasti ličnih prihoda imaju muškarci i žene. Najgora zemlja je Saudijska Arabija, gde žene zarađuju oko 7.000 dolara godišnje a muškarci 37.000.

Najbolje mesto za dug život- Japan
Žene u Japanu žive najduže –  prosek je 87 godina čime “tuku” muškarce za sedam godina. Najkraći životni vek žena je u Lesotu (48), ali samo dve godine manje od muškaraca.

 Najbolje mesto da bude dama dokolice- Danska
Žene u Danskoj imaju najviše vremena za dokolicu, provodeći 57 minuta dnevno na “neplaćenom” poslu više od muškaraca. Situacija je najgora u Meksiku gde pored redovnog posla, žena radi 4 sata i 21 minut više na neplaćenim poslovima nego muškarci.

Najbolje mesto da bude sportista- Amerika

Pet od deset najbolje plaćenih žena sportista 2011 bile su iz SAD. Najgora zemlja, je Saudijska Arabija, koja nikada nije poslala sportistkinju na Olimpijske igre a zabranila je devojkama da se bave sportom u državnim školama.

 Najbolje mesto da se napusti muža- Guam

Ostrvo u Mikroneziji Guam ima najveću stopu razvoda na svetu, a Gvatemala najnižu.

Najbolje mesto za žene vozače- Indija

Nju Delhi je najbolje mesto za žene koje žele da se oprobiju u poslu u kojem inače dominiraju muškarci. Nevladine organizacije u prestonici Indije pokrenule su inicijativu da se obuče žene za rad u prvoj, isključivo ženskoj, taksi službi. Najgora zemlja je Saudijska Arabija koja je jedina zemlja na svetu koja zabranjuje ženama da voze.
autor: AM  izvor: Independent/Novi magazin

Poštovane žene, ako  8. mart, za vas predstavlja poseban dan i nalazite u njemu makar- kakav razlog da budete srećnije no inače-želim da vam svaki dan bude prazničan!

Bora*S

2 thoughts on “ŠTA GOD DA ZNAČI, DANAS JE DAN ŽENA…

  1. Svaka čast autoru na analitičnosti. Samo mala primedba: nije najbolje mesto za napuštanje muža ono gde ima najviše razvoda, već gde je najefikasnija zakonska regulativa u toj oblasti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s