BAJKOVITO MESTO-COLMAR…

TAMOiOVDE_____________________________________________

 KOLMAR, FRANCUSKA

Mnogi ga smatraju najlepšm u Evropi. Kolmar.

 Tolika ovde prisutna i vidljiva slikovitost i živopisnost čine, da na tren poverujete da ste došli pravo u grad iz bajke. 

 Kolmar se nalazi u Alzasu, u istočnom podnožju planine Vogezi, na poznatoj vinarskoj ruti, te ga otud nazivaju i “Prestonicom vina Alzasa”. Administrativno je središte departmana Gornja Rajna.U samom gradu živi preko 67.000 stanovnika.

Pored nesvakidašnje lepote Kolmar ima dugu i bogatu istoriju. Prvi put se spominje u pisanom dokumentu iz 823. godine. Status slobodnog carskog grada stekao je 1226.g.

Nakon francuskog poraza u Francusko-pruskom ratu Nemačko Carstvo je aneksirala ceo Alzas, pa samim tim i Kolmar. Grad je vraćen Francuskoj po završetku 1.svetskog rata, da bi ga ponovo aneksirala, tada nacistička Nemačka. Posle završetka bitke “ Colmarski džep” u 2.svetskom ratu  Francuska  je definitivno povratila Kolmar .

U Kolmaru je živeo slikar i grafičar Martin Šonger (15.v), kao i vajar Frederiko-Auguste Bartoldi, dizajner i autor čuvenog Kipa slobode .

Kroz Kolmar protiče reka Lauch, koja je kanalom povezana sa Rajnom. Mnogobrojni mostovi i kanali doneli su još jedno ime ovom gradu- “la Petite Venise”.

Velika osunčanost i malo padavina tokom godine, daju ovom području najbolje uslove za industriju vina a magična raznobojnost starog grada, nadrealno lepi i uređeni trgovi, fontane, mostovi, cvetne aleje, žardinjere i još puno toga, čine ovaj grad zaista neodoljivim.

Ako imate mogućnost-proverite. I, podelite Ovde doživljavanje vaše bajke.


Priredio: Bora*S3 thoughts on “BAJKOVITO MESTO-COLMAR…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s