ZAGONETNI NESTANAK ARTURA REMBOA…

TAMOiOVDE___________________________________________________________________________________

Američki pisac Džejmi Džejms pratio je trag plavookog pesnika i buntovnika, koji se u 21. godini otisnuo u daleku Indoneziju, i objavio knjigu o njegovom životu.

Vek i po pre nego što su mladi zapadnjaci sa rančevima na leđima postali uobičajena slika na plažama i u džunglama Indonezije, francuski pesnik Artur Rembo našao je svoj način da otkrije tajne njemu toliko privlačnog Istoka. Plavooki buntovnik imao je 21 godinu kada je 1876. potpisao šestogodišnji ugovor kao plaćenik u holandskoj kolonijalnoj vojsci i s njom otišao u današnju Indoneziju.

Međutim, posle samo dve nedelje je dezertirao pobegavši u džunglu, a sve što je posedovao ostavio je da se proda u korist lokalnog stanovništva.

Šta se dalje događalo od sredine avgusta do kraja decembra iste godine, kada se vratio u Francusku, ostala je velika tajna za proučavaoce njegovog života i dela. Za razliku od ostalih putešestvija o kojima je ostavio trag u pismima, o Javi Rembo nikada nije pisao.

Šta se s njim događalo u džunglama na Javi pokušao je da odgonetne američki pisac Džejmi Džejms, bivši književni kritičar „Njujorkera”. Putovanje stopama pesnika koji je 1891. umro u 37. godini opisao je kao zadatak Šerloka Holmsa, a sve je predstavio u knjizi „Rembo na Javi: Izgubljeno putovanje”.

Patern Berikon, koji nikada nije upoznao pesnika, ali je sebe nazivao njegovim biografom nakon što se oženio Remboovom sestrom, tvrdio je da se njegov zet krio u džungli i da su ga orangutani učili da preživljava, iako je ova vrsta majmuna nestala sa Jave pre dva veka, prenosi AFP.

Džejms tvrdi da Rembo nije bio Tarzan. Međutim, iako je više puta išao na Javu kako bi pronašao dokaze gde je pesnik proveo vreme pre nego što se ukrcao na brod za Evropu, nije našao nove dokaze. Zato pokušava da interpretira njegovo stanje uma. Jedna od Džejmsovih pretpostavki je da je Rembo posle uzbudljivog života u Evropi (uživanje u opijumu i hašišu i burna gej romansa sa Polom Verlenom) na Javi hteo da živi kao običan, neporočan čovek.

„Rembo je preteča umetnika – lošeg momka i kao takav je inspirisao Džima Morisona, Peti Smit, Kurta Kobejna i mnoge druge”, izjavio je za „Hafington post” autor koji već 13 godina živi u Indoneziji.

Artur Rembo, za mnoge začetnik moderne evropske poezije, napisao je najznačajnija dela pre 20. godine, a najpoznatiju pesmu Pijani brod (ovde) sa samo 16. Posle ga je skitnički duh vodio po Evropi, do Indonezije, Kipra i Jemena, sve do Etiopije. Pri kraju kratkog života trgovao je kafom i oružjem iz afričkih kolonija, a umro je od raka na majčinom imanju na severu Francuske.

***

Tragao za magijom i misticizmom

Džejmsova knjiga „Rembo na Javi: Izgubljeno putovanje” je mešavina biografije, književne kritike, lingvističke antropologije i društvene istorije. Detaljno je opisana Remboova inspiracija i očajničko nastojanje da se pritaji na ostrvu prepunom magije i čulnog misticizma. Potom prati njegov povratak u Evropu parobrodom na kom je putovao inkognito.

J. J. K.  (ПолитикаОnline)

_________________________________________________________________________________________________

One thought on “ZAGONETNI NESTANAK ARTURA REMBOA…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s