KAFIĆ U UTROBI ZEMLJE…

TAMOiOVDE_________________________________________________________

U utrobi zemlje, onamo gde se već stotinu godina iskopavaju rude bakra i zlata, u Jami borskog rudnika, na početku servisnog okna „Vasa Drecun“, 30. januara 2012. godine, zvanično je otvoren kafić (ovde)!

I odmah nakon otvaranja, prva grupa gostiju na čelu sa Borisom Tadićem, predsednikom Republike Srbije posetila je ovu  jedinstvenu atrakciju, koja se nalazi 400 metara ispod zemlje, na takozvanom 11. horizontu, u prostoru uklesanom u stene, nalik pećini.

Prostor kafića od stotinu kvadrata, uređen je i opremljen tako da posetiocima dočara neponovljivu radnu atmosferu i uslove rada generacija rudara, koji su ovde i na dubinama do 700 metara zarađivali i zarađuju svoj “hleb sa 7 kora”.

Bakrorezi sa motivima rudara okačeni na “zidove”, rudarska oprema, lampe, telefoni i table sa natpisima koji beleže istoriju i pojašnjavaju tehnološke procese rudarenja, oplemenjuju prostor i čine ga svojevrsnom  muzejskom  postavkom.

 Na ovaj način, opremanjem i otvaranjem ovakvog objekta, menadžment industrijskog giganta RTB-a  Bor, učinio je dostupnim za turiste jedinstven i neponovljiv  doživljaj spuštanja , razgledanja jamskog prostora i ispijanje pića u utrobi zemlje!

Naravno, u ovaj kafić se može povremeno i u organizovanim grupama.

Zato što je pored atraktivnosti i – čista ekskluziva (ovde)!

  Bora Stanković

Reference: Foto: Facebook by Gorica ToncevVasilic, vest: RTV Bor

7 thoughts on “KAFIĆ U UTROBI ZEMLJE…

 1. Povratni ping: POZOVI ME NA KAFU DRAGA… |

 2. Drago mi je da se i Tamo prati zanimljivo Ovde.

  Hvala u ime ovog grada, za lepe ideje koje se mogu realizovati uz relativno malo početnih ulaganja,ali sa puno kreativnosti i primenom pravih marketinških alata.

 3. Trend rasta turista koji u što kraćem roku žele da „upakuju“ što veći broj doživljaja se nastavlja.
  Ako je suditi po tome,ovo je zaista odličan, nadam se samo jedan od koraka do potpunog iskoraka ka sve probirljivijem turističkom tržištu.
  Hvala na iznetom Ovde mišljenju.Pozdrav!

 4. Sjajna ideja! Dakle, vaš grad zaista kosmičkom brzinom dobija nove zanimljivosti za posetioce. Samo poželeti da se taj trend nastavi i da donese rezultate ne samo u tome da gradjani sami budu zadovoljniji sadržajima koje imaju, nego i povećanjem turističkih poseta.

  U Češkoj postoji nekoliko rudnika (tj delova rudnika) koji su dostupni turistima. Kod rudnika zlata čak postoji i zlatonosna reka, te turisti dobiju opremu za ispiranje zlata, što je posebno za decu atraktivno. Čini mi se da se u jamu u rudniku-muzeju kod Ostrave spušta u stilu Indijane Džonsa, na parčetu tkanine, niz šinu, kao tobogan :-). U Harrachovu deca mogu da skupljaju po dostupnoj trasi kristale kalcita i ponesu ih kući.

  Dobro je pružiti ljudima šansu da se približe tim aspektima života i bolje ih upoznaju, makar i ispijanjem kafice pod zemljom.

 5. Ovo je za turizam dusu dalo, strani bogatasi pa neki i nasi bi brdo novca dali da provedu i sat vremena u kaficu pod zemljom, pravi izazov i trebalo bi to prosiriti u sve medije kad je vec exluziva da i ovaj grad ima nesto da ponudi a ne da nas ceo zivot smatraju rupom, a da to nismo…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s