RAVNOTEŽA IZMEĐU DVA NAGONA…

TAMOiOVDE______________________________________________________________________________________

EROS &TANATOS – ulje na platnu (500×400)

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Bora*S

8 thoughts on “RAVNOTEŽA IZMEĐU DVA NAGONA…

 1. Nije vreme za sitničarenje: orgazam je orgazam a Električni spada u domen mogućnosti izbora :-). Recimo, nekako ovako:

  Nego, previše sam se ja razmahala u gostima, te se izvinjavam domaćinu unapred i retroaktivno, ozbiljno i šaljivo :-).

  A gravatari, paaaaaa, šta reći, osim, na primer: gravatar ne čini čoveka 🙂 , ne sudi proizvod po ambalaži i sve nešto u tom stilu :-). Neki putokazi služe da nas vode, a neki da zbunjuju, te samo oni koji znaju šta žele put ipak nadju :-).

 2. Misliš na Električni orgazam?
  Šalim se, i rizikujem da ovakva „šala“ može biti neukusna, imajući u vidu tvoje ozbiljno i apsolutno izuzetno iskazano mišljenje.
  Rekoh nekad, nekom, da su ovi gravatari (tako se zovu?) baš nepouzdani putokazi.
  Ovaj svakako jeste.

 3. Da li je sve u životu crno/belo ili se izmedju dve krajnosti prostire paleta boja i nijansi? Ako je crno/belo onda postoji i jasna granica izmedju ta dva nagona. Da li je orgazam destrukcija, obzirom da ga zovu i „mala smrt“ i da sadrži jake koncentrate oba elementa?

  Važno je pitanje šta se smatra destrukcijom. I u kom svetu: globalno ili u vlastitom mikro-kosmosu. Onda je tu još jedna sitnica, upravo u našim malim svetovima: što je jednom destrukcija, drugome može biti napredak. Mnogi kao destrukciju doživljavaju bilo kakvu promenu, grčevito se bore protiv nje, udobnije je hodati ugaženom prtinom. I njima svako pomeranje van granica za njih uobičajenog deluje kao destrukcija, jer ih suoči sa prećutnim zahtevom da se i sami menjaju.

  Obnova i rast su pogonsko gorivo postojanja, života. I neminovno sobom nose svakodnevno kidanje nekih starih obrazaca, manje ili više značajnih u očima svakog pojedinca. Kad ih shvatimo kao blagodet a ne kao muku, daćemo im više poleta i snage. Da li je destrukcija kad pile kljunom razbije ljusku da bi se ispililo? S tačke gledišta jajeta – jeste, osim ako je dovoljno svesno da kaže: „Moja uloga u životu pileta se završila, zadatak mi je da mu otvorim prolaz da raste dalje“. Da li pile treba da odustane od ispiljivanja da ne bi ispalo da je destruktivno prema ljusci?

  Kompleksna tema :-). A rodimo se i umremo stotine hiljada puta u životu i ostaje samo na nama da li ćemo to shvatiti kao nagradu ili kao kaznu.

 4. Čini se da jasne granice između ova dva polarizovana nagona nema.
  Nego vidim ja da si u materiji pa da pitam:da li je obnova, rast, konstruktivno moguće bez destrukcije?

 5. Postoji široka lepeza tumačenja ovih dveju potpuno suprotnih a zapravo dopunjujućih pojava-od mitskih, biblijskih, pa sve do književnih i tumačenja psihoanalitičara.
  Hvala ti na poseti, razumevanju slike i kratkom ali jezgrovitom tumačenju.

 6. Jedno bez drugog ne ide. Tamo gde jedno previše poleti, drugo bude sidro. A onda kad drugo previše tone, prvo bude čarobna krila, da se vinu zajedno bliže ka nebu :-). Iz praha stvoreni ka prahu težimo, praiskonskim nagonom, ali ko u sebi vatru radjanja ume da neguje, taj ume da crta svetlosni trag u danu svakom i da traje u osmehu, ljubavi, kreativnosti i ravnoteži :-).

  Ipak, dobro je kad snage nisu baš uravnotežene, kad tama prihvati da je svetlost jača i povuče se u dubinu scene, da samo bude lagana kontrola leta :-).

 7. Povratni ping: RAVNOTEŽA IZMEĐU DVA NAGONA… | www.blogovnik.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s