SA NJIM JE UMRLA I ROK MUZIKA U NAŠOJ ZEMLJI…

TAMOiOVDE_________________________________________________________________________________________
MILAN MLADENOVIĆ (21.09.1958.- 5.11.1994.)
Danas, 5. novembra, navršava se 17 godina od smrti Milana Mladenovića, kultnog rok muzičara i sjajnog pesnika, čije je stvaralaštvo sa grupom „Ekatarina Velika“ (EKV) obeležilo drugu polovinu osamdesetih godina u ondašnjojoj Jugoslaviji.

Milan se rodio 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, u šestoj godini se s porodicom odselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd.

Muzikom počinje ozbiljnije da se bavi krajem sedamdesetih, kao učenik 11. beogradske gimnazije kada formira svoj prvi bend „Limunovo drvo“.


Godinu dana kasnije  sa Dušanom Kojićem-Kojom i  Ivanom Vdovićem  formirao je bend „Šarlo Akrobata“. Ova grupa ostaće upamćena po hitovima „Niko kao ja“, „Ona se budi“ i „Mali čovek“.

„Šarlo akrobata“ ne opstaje dugo. Razilaze se Milan i Koja i obojica formiraju nove rok sastave:  Mladenović „Katarina II“ ,a Koja „Discplina kičme“.

Tokom 1982.  bendu su se priključili klavijaturista Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Ivica Vdović.

U ovoj postavi „Katarina II“ je 1984. godine  izdala istoimeni album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda.

Grupa je promenila ime u „Ekatarina Velika“ i 1985. godine izdala takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.  Album „S vetrom uz lice“ 1986.godine, na kojem se nalazi verovatno najslavnija Mladenovićeva pesma „Ti si sav moj bol“, lansirao je grupu na sam vrh jugoslovenske rok scene, i tu je  ostala sve do 1994. godine, izdajući seriju uspešnih albuma.

Milan se 1985. godine, zajedno sa ostalim članovima benda, pojavio u filmu Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“, a 1986. i u filmu Darka Bajića „Crna Marija“ u kojem igra glavnu ulogu i za koji je napisao kompoziciju „Bus Station“.

Krajem osamdesetih napisao je muziku za jednu pozorišnu predstavu, a 1992. godine s članovima grupa „Partibrejkers“ i „Električni orgazam“ formirao je sastav „Rimtutituki“, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu, i sa kojim je snimio singl „Slušaj vamo!“. Singl je objavio Radio B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

U leto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gde je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album „Angel“s Breath“.

 Posle nastupa „Ekatarine Velike“  u Budvi, u  avgustu 1994. godine, Milan je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.
Milan Mladenović (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Njegovom smrću „Ekatarina Velika“ je prestala da postoji.

Na nesreću i neki od najbližih saradnika nisu danas među živima: Bojan Pečar umro je u Londonu od srčanog udara 13. oktobra 1998. u 37. godini, a Margita Stefanović je umrla 18. septembra 2002. u Beogradu u 43. godini.

Grupa je  izdala sedam studijskih albuma – „Katarina II“ (1984), „Ekatarina Velika“ (1985), „S“ vetrom uz lice“ (1986), „Ljubav“ (1987), „Samo par godina za nas“ (1989), „Dum dum“ (1991), „Neko nas posmatra“ (1993).Pored studijskih snimljena su i tri „živa“ albuma.

Najpoznatije pesme EKV-a su: „Oči boje meda“, „Tattoo“, „Modro i zeleno“, „Budi sam na ulici“, „Kao da je bilo nekad“, „Ti si sav moj bol“, „Zemlja“, „Pored mene“, „Ljubav“, „7 dana“, „Ljudi iz gradova“, „Krug“ i „Par godina za nas“ .

Pesma „Par godina za nas“ je izglasana za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena u anketi slušalaca Radija B92 sprovedenoj u novembru 2006. godine.

Mnogi  smatraju (jedan sam od tih), da je „Ekatarina Velika“ jedan od najznačajnijih bendova na ovim prostrorima i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte.

U Podgorici i Zagrebu a od nedavno i u Beogradu, postoje ulice koje nose ime Milana Mladenovića.

Priredio: Bora*S

Korišćeni materijali sa: Trojka.rs, Google, You Tube.

5 thoughts on “SA NJIM JE UMRLA I ROK MUZIKA U NAŠOJ ZEMLJI…

  1. Povratni ping: DEČAKU IZ VODE… | TAMOiOVDE

  2. Povratni ping: KAO DA JE BILO DANAS… | TAMOiOVDE

  3. Jedinstven je nesumljivo po mnogo čemu, pamtim ga po borbi protiv rata. Retko ko ga je čuo. Po originalnosti.
    Dobio je plato u Beogradu sa njegovim imenom, mislila sam da nikada neće. Jeste mali plato kod Doma omladine, ali i to je pomak. Jednog dana će se neko pitati ko je on.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s