PRORADIO NAJOPASNIJI VULKAN…

TAMOiOVDE_______________________________________________________________________________________

Vulkan Tambora, najsmrtonosniji vulkan na svetu koji se nalazi na ostrvu Sumbaji u Indoneziji, aktivirao se ovih dana nakon gotovo dva veka.

Tambora je posljednji put bio aktivan 1815. godine kada ubio najmanje 90.000 ljudi te je, kako piše „Vašington post“, zacrnio nebo i na drugoj strani zemaljske kugle.

„Priče o ovome vulkanu bile su poput horor priča dok smo odrastali. Zato ne želim da rizikujem“, rekao je lokalni seljak, napuštajući dom zajedno sa svojom porodicom.

Lokalne vlasti u blizini Tambore izdale su upozorenje zbog moguće erupcije koje se odnosi samo na stanovnike područja od oko tri kilometra od samog vulkana.

Bez obzira na to, mnogi iz šire okoline su zbog straha od zloglasnog vulkana spakovali stvari i otputovali u sigurnije krajeve.

Erupcija od pre gotovo dva veka ostavila je krater širok čak 11 kilometara i dubok 500 metara, a smatra se najvećom u istoriji.

Tog aprila 1815. u atmosferu je otišlo 400 miliona tona sumpornih gasova zbog čega su zabežene različite klimatske anomalije u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: RTCG

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s