U KANJONU NEVIDIO, PODNO DURMITORA…

tamoiovde-logo

Kanjon Nevidio je dio Male Komarnice koja izvire u podnožju južnog dijela Durmitora tačnije u Dobrom Dolu.

Ponirući prolazi između Boljskih greda (2091m.n.v) i Lojanika (2091m.n.v) da bi se ponovo pojavila u pitomoj rečnoj dolini kao stalna rijeka.

Komarnica izvire iz Poljane Komarske. Ona teče između Boljskih i Komarskih Greda, zatim kroz selo Komarnicu, pa ulazi u kanjon Nevidio, i poslije kanjona se sastaje sa Bukovicom, teče kroz novi kanjon i spaja se kod Božura sa rječicom Sinjac i grade Pivu.

Kanjon Nevidio koga “NIKO NIJE VIDIO” do avgusta 1965. godine kada su ga osvojili planinari nikšićkog “Javorka”, dugačak je 4,5km, a na mjestima širok 2 do 3m, izuzetna je turistička atrakcija.

Visina kanjona je do 300 m, a na zaravnima sa obadvije strane kanjona su dva najstarija drobnjačka sela Pošćenje i Duži.

Ukupna dužina rijeke je 48km.

Ljepotu ovog kraja čini selo Pošćenje sa dva lednička jezera, periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdesetak metara visoke stijene rasipa vodu Grabovice koja se uliva u Komarnicu.

Prvi dodir sa Nevidiom zasjenjuje neopisivom ljepotom, neobičnom i čudnom na koju čovjek nije navikao. Veći dio kanjona se nalazi u vječitoj sjenci.

Zbog okomitih stijena sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna. Na strmim i nepristupačnim stijenama vladaju surovi uslovi za vegetaciju tako da se za kanjon može reći da je dragulj surove prirode koji je ujedno raj i pakao.

Širina kanjona na pojedinim mjestima je manja od jednog metra. Pojedini djelovi kanjona prolaze se samo uz pomoć alpinističke opreme.

 Društvo mladih ekologa Nikšić

***

Evo mi  OVDE dragih gostiju iz Nikšića.

Sa velikim zadovoljstvom objavljujem dostavljene mi materijale i raduje me da  ih mogu podeliti sa Vama.

Posebno zahvaljujem Miodragu  Karadziću za izvanrednu pokazanu ažurnost.


8 thoughts on “U KANJONU NEVIDIO, PODNO DURMITORA…

 1. Verujem da je u prirodi doživljaj ovakvih predela vrhunsko zadovoljstvo.
  Nemoj da me zezaš sa tim poređenjima, kakve jahte i zmijska tela, nema ovaj post veze sa materijalistima 🙂
  Divim se planinarima jer je potrebna zaista dobra kondicija, snaga i izdržljivost za takav hobi. Znam jer imam koleginicu koja se baš aktvino time bavi.
  Bicikl vozim, ali po ravnom, čim ti pobeđuješ ovakva brda znači da nisi loš sportista 😉
  Dakle – moj pogled pun divljenja ostaje na svom mestu.

 2. Lepo je videti predele poput ovog na fotografijama, no one ma koliko uspešne bile, ni izbliza ne mogu dočarati lepotu,osećaj,doživljaj sa lica mesta.
  Planinarenje kako kažeš, kao jedna od mojih aktivnosti podrazumeva tek nekoliko aktivnosti iz širokog spektra koji se mogu podvesti pod širim pojmom ovog termina.
  „Moje planinarenje“ podrazumeva biciklističke brdske vožnje, izlete, pešačenja, penjanja na lakše i srednje pristupačne planine, kanjone, visoravni,foto-safari i sl.što isključuje alpinizam kao aktivnost koja već zahteva visoku profesionalnost i obučenost.
  I zašto svaka čast?
  Svaka čast onima koji plove jahtama po egzotičnim morima,sunčaju svoja „zmijska tela“ po još egzotičnijim plažama,“žurkaju“ na sopstvenim olimpijskim bazenima,ispijaju kroz cevčice egzotične nektare…

 3. Iskreno se radujem svim Ovde iznetim mišljenjima i komentarima, posebno onima koji mogu ili doprinose da tačnost iznetog bude ako ne apsolutna,ono barem što je moguće veća.Tako i u ovom slučaju.Nevidiom, dakle?
  E sad, zamolio bih te za izvor ove informacije, kako ne bih bez dokaza „demantovao“ prijatelje iz DME Nikšić.
  Hvala i uvek si dobro došla-Ovde.

 4. Da,kanjon Nevidio izaziva,baš kao i tvoje „golicanje“ ovom rečenicom o kanjonu Sik.
  Voleo bih da Ovde podeliš sa nama tu priču.Dogovoreno?

 5. Super izgleda kanjon – izazovno! Malo me priča o njegovom „otkriću“ 1965. podseća na priču o Petri u koju se ulazi kroz kanjon Sik, koja je vekovima bila nepoznata zapadnoj civilizaciji do 1865. kad ju je otkrio švajcarski pustolov i istraživač Johan Burkhard.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s