LOVAC U ŽITU…

TAMOiOVDE……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ŠEZDESET GODINA “LOVCA U ŽITU”

I posle 60 godina od objavljivanja Selindžerov „Lovac u žitu“ i dalje je jedna od najpopularnijih knjiga među mladima. Roman o neprilagođenom dečaku Holdenu Kolfildu je kultna knjiga o odrastanju jednog tinejdžera.

  Danas se navršava 60 godina od objavljivanja kultne knjige „Lovac u žitu“ Džeroma Dejvida Selindžera koja je prodata u više od 65 miliona primeraka.

„Lovac u žitu“ je još od svog prvog objavljivanja 16. jula 1951. godine postala omiljeno štivo mladih širom sveta i prerasla u kulturološki fenomen s obzirom da se bavi temama kao što su tinejdžerska zbunjenost, bes, otuđenje, buntovništvo i seksualnost.

To je priča o 16-godišnjem Holdenu Kolfildu, neprilagođenom dečaku koji je zbog slabih ocena izbačen iz škole u Pensilvaniji.

Holden u prvom licu i kolokvijalnim govorom opisuje uspomene na vreme provedeno u Njujorku u kome će u samo 48 sati upoznati različite društvene miljee od časnih sestara do prostitucije.

Poznatog (anti)junaka Selindžeerovog slavnog dela, kritičari opisuju kao „najpoznatijeg literarnog zabušanta“ i „gnevnog mladića“, koji je „konstantno u ratu s odrastanjem“, zbog čega je i postao „ikona tinejdžerskog bunta“.

Listovi Mond i Tajm uvrstili si tu knjigu na listu 100 najboljih romana 20. veka, a mnogi je smatraju jednom od tri najbolja američka literarna ostvarenja zajedno sa „Haklberi Finom“ Marka Tvena i „Velikim Getsbijem“ Skota Ficdžeralda.

Bila je i jedna od najzabranjivanih knjiga jer su cenzorima smetale psovke i nedolični vokabular sa epizodama seksa, uživanja u alkoholu i prostituciji koje glavni junak romana opisuje.

Selindžer se 15-ak godina nakon objavljivanja romana potpuno povukao iz javnog života ne objavivši više ništa i odlučno odbijajući sve ponude za pozorišne i filmske adaptacije svog nevelikog opusa od samo četiri knjige.

Roman je ostavio neizbrisiv trag u pop-kulturi, filmu, rok muzici, televiziji, književnosti, stripu.

Izvor: RTS2 thoughts on “LOVAC U ŽITU…

  1. Ništa novo neću reći, ako ustrvdim da postoje vanvremenska dela u svim oblastima umetničkog stvaralaštva.Jedno od mnogobrojnih je i Lovac u žitu.Povodom godišnjice prvog izdanja objavljen je i ovaj tekst.Neke da podseti a nekog novog da „ulovi“.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s