SRPSKI OBREDNI PEŠKIR…

tamoiovde-logo

U prethodnom sam članku iskazao  sopstvenu impresiju, da je izložba „Srpski obredni peškir“ obeležila manifestaciju „Tradicijom u Evropu“. Otud i potreba da nastane i ovaj prilog.

ornament 4Peškir je komad tkanine koja lako upija vodu. Najčešće služi ubrzavanju sušenja tela, ruku ili lica što se postiže direktnim kontaktom sa njime, putem prijanjanja ili trljanja. Uglavnom je pravougaonog oblika, ali se izrađuje i u drugim oblicima.

Ovo je enciklopedijska definicija peškira.

Za stanovnike Srbije ovaj „komad tkanine” u vremenima prošlim i sadašnjim  nešto je mnogo više od toga.

SRPSKI OBREDNI PEŠKIR

peškir 1Još od srednjeg veka, u pisanim i likovnim izvorima postoje tragovi predmeta koji po funkciji i izgledu odgovaraju peškiru.

Ubrus, pominje se Dubrovačkim arhivskim zapisima od kraja 13. veka, kao naziv za tekstilne predmete, upotrebne i ukrasne namene.

Vremenom, reč ubrus se gubi iz upotrebe a zamenjuje ga naziv peškir.

On je neizostavno pratilac mnogih običaja, vrednost koja se daruje i razmenjuje, važan ukras doma. Svakodnevno korišćeni peškiri izrađivani su od konopljinog i pamučnog platna. Najčešće su imali pruge na oba kraja, vez i uzanu čipku.

ornament 2Način na koji je peškir izrađen i uklopljen uz ostale predmete u kući govori o ukusu i maštovitosti domaćice.

„Povojnica“ je prvi dar koji novorođenče dobija i uvija se u peškir. Prvo šišanje deteta obavlja kum, koji na dar dobija peškir.

Peškir je deo devojačke spreme, njime se kite kola kojima se sprema prenosi u novi dom, kondir kojim se poziva na svadbu okićen je peškirom.

Kumovski peškir je najlepši, od tankog ćenarnog platna, često protkan svilom, žutom i srebrnom srmom. Za njim ne zaostaje ni deverski peškir.

ornament 3Peškirima se kite konji, čeze i fijakeri, kao i bleh orkestri (bande).

Značajno mesto u svadbenom ritualu ima sastavljanje ruku mladenaca peškirom, koje označava početak njihove bračne zajednice.

Peškir, zelena grana, flaša pića i drugi darovi za majstore, stavljaju se na sleme u trenutku završetka gradnje kuće.

ornament 7Slavski kolač se nosi u crkvu zamotan u peškir, peškirom se uvija božićni kolač, njime se daruje položajnik, a peškir je i deo nošnje povorki „Lazarica“.

Peškir se dariva crkvi, u spomen umrlima, ali i za zdravlje.

Udruženje za negovanje tradicije „IZVOR“- Knjaževac

A, da. – 1. nagradu za najlepši peškir, ovom prilikom, stručni žiri dodelio  je  Sandici Panić.

Autor: Bora* S

FotoPlus

ornament 9ornament 11DSC06401ornament 6

 

 

 

_

4 thoughts on “SRPSKI OBREDNI PEŠKIR…

  1. Hvala što se povremeno javiš,ali od tebe to nije dovoljno.Hoću da pomogneš ovom „blogiću“ da se razvija.Možeš i znaš ti to.Samo da znaš-nije isplativo,mora da te „vuče“. TAMO I OVDE.
    Smej se!

  2. Raduje me pre svega da pratiš ono što iznosim na Tamo i ovde ili Moje vreme a još više što ti se dopada.Kako vidiš u središtu svega su „promocija“ LEPOTE svega oko nas i u nama.I LJUBAVI.Ovako otuđeni i zavedeni lažnim vrednostima koje su nam nametnute a nisu u prirodi ljudskog bića,žurimo negde Tamo a patimo što smo Ovde.Nastojanja da svi moramo da živimo i mislimo isto,(pogledaj str.MUZIKA-Još jedna cigla u zidu,npr.)da se stidimo ko smo i onoga što imamo vodi nas u ništavilo i nestajanje.Svrstani tako u redove čekamo dan…Ideja koja me vodi je, da ovaj blog ne bude pasivno praćen,nego da ga aktivno kreira što veći broj osoba koje imaju sličan stav.Otuda, pozivam te da se aktivno uključiš na koji god način želiš.Bilo bi mi drago, da iz tvoje okoline,arhive,bašte,radionice,duše,“priložiš“nešto.Jednom,povremeno ili stalno.I ne samo ti.
    Raduj se.

  3. Nisam ni ja odolela da se ne oglasim.Takođe sam impresionirana tvojim edukativnim člancima koji su uvek zanimljivi i pre svega poučni.Ovo je kao da ideš u školu, ali samo na časove koji ti se sviđaju.To što retko komentarišem je zato,što ti sve lepo sročiš, pa ja jednostavno nemam šta da dodam, osim, da ti ovako javno odam priznanje i divljenje( i to ne zbog rodbinskih odnosa),za tvoje pisanje.

  4. Dragi kolega,
    zaista lepo od Tebe i impresivno da beležiš svako vredno događanje u turizmu, kulturi i …Još ako i Asocijacija zaživi gde će nam biti kraj?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s